Vi seglar vidare

Nytt år

2015-01-06

Gott nytt år på er alla läsare.

Vi har nu kommit in på de första dagarna på det nya året 2015. Ett nyårslöfte kan vara att vi skall försöka bättra oss på att skriva på hemsidan. Vi får väl se hur länge det löftet håller.

Vi firade in det nya året genom att skåla i champagne redan klockan 7 på kvällen, för att därigenom fira in det Svenska nyåret. Sen blev det en härlig och trevlig middag på en restaurang med god mat och trevlig personal. Därefter var det mening att vi skulle gå ner på stranden och se på det fantastiska fyrverkeriet kl. 00. Men de gamla i gänget 2 st. hamnade i sängen i stället kl. 23. Hur kan det bli på detta viset? Kan det vara att de börjar bli gamla och trötta, och inte längre orkar med partylivet?

Barn och barnbarn flög hem på söndag kväll. Så nu är det slut på semestern för vår del. Nu börjar det hårda seglar livet igen. De två veckorna vi varit tillsammans med barn barnbarnen har varit mycket trevlig, med mång fina minnen och många skratt. Minnen som vi inte kommer att glömma.

Som sagt nu börjar det hårda seglar livet igen. Vi skall under närmaste dagarna segla upp till den norra sidan av St. Martin och där lägga oss i en väl skydda vik (Anse Marcel) och bara njuta av sol, värme, och fina bad. Det är något speciellt med denna ö St. Martin och vi trivs bra här. Därför stannar vi här några dagar till innan vi fortsätter mot nästa ö St. Barth.  

På väg till nyårsfäst, men var är Björnen? Såver Björnen redan?

Det hårda seglarlivet

2015-01-07

Vi njuter av det hårda seglarlivet. Som exempel kan vi berätta hur vi levt det senaste dygnet. Vi lämnade marinan på förmiddagen och gick upp till Anse Marcel. Här ankrade vi och fick bra fäste för ankaret på den hårda sandbotten. Det kändes tryckt för här i den sköna viken snurrade vindarna från alla håll mellan de höga bergen. Inne på stranden ligger det två flotta hotell res sort, med en lång fin sandstrand med vit korallsand. Här är vacker med de vackert grönskade bergen runt om.

 Här ute i viken infinner sig lugn och harmoni. Vi lyssnar till vågornas jämna brus när de sköljer mot stranden. Vi njuter av båtens långsamt gungade i vågorna. Vi trivs när båten vrider sig runt för de olika vindarna som kommer från olika håll, så att panoramabilden för våra ögon är ständigt skiftande. Vi tar ett bad ifrån båten med jämna mellanrum för att svalka våra kroppar. Vi läser någon bra bok i skuggan från binimnitoppen. Vi kan släcka våra torra strupar med en källarkall öl i mellanåt. Vi kan med jämna mellanrum se från vår båt sköldpaddor som kommer upp till ytan för att hämta luft. När det börja bli allt för jobbigt går vi ner i båten och sträcker ut våra kroppar i någon av våra sköna sängar och sover en siesta. Vi äter en god hemlagad middag på kvällen, där kapten har stått för grillning och får ta åt sig all ära för den goda smaken. När vi är mätta och belåtna infinner sig ganska snart ett stadium där ögonlocken börjar bli tunga. Vad härligt att sedan få somna när båtens rullande vaggar oss till sömns. Ja man finner verkligen lugn och harmoni när man får ligga i en sådan här skön vik. Ja det är så fridfullt att till och med Björnen kan lugna ner sig och sitta still.

Det finns bra ett problem. Vi har ingen tillgång till Internet. Det är ju stor kattastrof när vi måste leva utan att vara uppkopplad. I varje fall för kapten.

En annan otäck sak, är att vi fått spöken, eller oknytt ombord. Det har försvunnit tre verktyg för kapten. En hammare, en skiftnyckel och en tång. De kan väl bra inte försvinna sådär helt plötsligt. Båten är ju inte så där stor. Så med andra ord måste det ha varit någon som smugit sig om bord och gömt verktygen för kapen

St. Barth

2015-01-10

Sist vi skrev låg vi på norra St. Martin. Sedan planerade vi att vi skulle segla till Saint Barth, men först ville kapten göra ytterligare ett besök på Budget Marin. Budget Marin är den största båttillbehörs kedja i hela Västindien, och här på St. Martin har man sitt centrallager och den största butiken. Kaptenskan börjar nu tappa räkningen på hur många gånger Kapten har varit dit. Nu påstod kapten att det var några ytterligare delar som han skulle behöva till Lady Mys. Så vi drog upp ankare i Anse Marcel och seglade ner till Simson Bay.

Nästa dag, igår, seglade vi över till ön St. Barth. Denna ö som jag kommer ihåg att vi läste om redan när jag gick i folkskolan. Den har ju engång i tiden tillhört Sverige, och varit en svensk koloni. Men 1878 sålde Oskar den II tillbaka ön till Frankrike. Varför det kan man undra?

När man går runt och tittar i Gustavia, som huvudorten heter, så är det kul att se att vissa saker finns kvar sen den svenska tiden och att man är stolta och försöker bevara det. Bland annat så har alla gator svenska namn, som tillexempel Kungsgatan, Västra strandgatan, Trågsund, Nya gränden, mm. Vidare finns det ett Svenskt konsulat. En kyrka som byggdes av Svenskarna. När vi i går gjorde en stadsvandring så fick vi se en svensk flagga som hängde på ett hus. Här var det en barservering, och här inne fans det många vimplar flaggor och gamla fotografier med svenska anknytningar. Bland annat fick vi se ett fota på Kungen och Silvia i ungdomens dagar när de besökte samma bar. Så vi kunde inte vara sämre utan vi satte oss ner och tog en uppfriskand öl. När vi satt där och svalkade oss så fick vi se en dekal enligt bif. fota. Ska man vara stolt eller skämmas över denna dekal. Man kan fråga sig efter de senaste matcherna

Det var det roliga med denna ö. Sen kommer det som är mindre roligt, i varje fall för oss, Trots all Svenskhet så känner vi oss inte riktigt hemma. För här är ett tillhåll för de rika och det vackra folket, och med massor av vackra affärer där de försöker sälja märkeskläder och juveler till rika kryssning turister, och till dem som åker omkring i stora lustjakter. Sen gör man reklam för att här kan du köpa taxfree. Det må så vara, men det är bara det att priser ligger redan skyhögt. Vi tittade in på en enklare restaurang i går kväll och funderade om vi skulle kosta på oss och äta en middag där. Men så blev det inte. En vanlig huvudrätt kostade 300: - och en enkel hamnburgare 180: -. Så vi gick istället tvärs över gatan och klev ombord på Lady Mys, och där åt vi istället pasta med köttfärsås, tillagad av Kaptenskan. Vi blev då inte fattiga av denna måltid, och det smakade dessutom g

BeskrivningKan detta vara något

Vi gör inte mycket

2015-01-12

Läget är följande: Vi har planer på att segla ner mot Antigua, men för närvarade blåser det kraftigt, och delvis från fel håll. Visserligen kan vi plåga oss ner genom de kraftiga vindarna och det skulle i så fall bli en jobbig seglats. Eftersom vi inte har någon brådska så väljer vi att invänta bättre vindar. Vi får väl se när de vindarna kommer, men förnärvarande ser prognoserna ut att de kraftiga vindarna skall hålla i sig resten av veckan.

Vad gör vi då under dagarna? Ja inte mycket. Kaptenskan hon ägnar sig åt mycket bokläsning. Hon är nu snart inne på andra varvet i boklagret. Kapten vad gör han då? Jo hör och häpna han har lugnat ner sig och kan faktiskt sitta still i sittbrunnen nästan en hel timme i taget och göra inget ting. Men där går gränsen sen måste han hitta på något och göra. Igår tillexempel körde han grillen igen. Men enligt utsago är kapten duktigare på att hantera båt än att laga mat.

Första dygnet låg vi vid kaj inne i själva staden Gustavia, men där kom det in kraftiga dyningar som fick till följd att Lady Mys ryckte och slet i förtöjningar så att det knakade på här och där i rep och knapar. Det var inge kul, så vi beslöt att gå ut i bukten och lägga oss för ankare, och här ligger vi mycket lungnare. Ja till och med många av de stora lustjakterna som låg inne i staden gav sig av därifrån för att det ryckt och slet även i dem.

Antigua

2015-01-15

Då har vi kommit till Antigua, närmare bestämt Jolly Harbor, efter en guppig resa. Vindarna var väl inte riktigt med oss utan kom i minst 15 graders fel riktning, så det blev att kämpa 15 timmar i motsjö med kraftiga Atlantvågor. Men nu är vi framme, och fått Lady Mys avspolad från all salt som hon blivit överspolad med. Ja det var tjocka lager med salt som fans över allt, så det tog sin tid att få henne ren. När väl det var gjort kändes skönt att sätta sig ner i sittbrunnen och koppla av, och efter en kott stund kände vi att det ljuvliga livet återvände. När vi sedan återvände från att ätit en enklare måltid på en enklare på restaurang, stod det inte på fören Jon Blund satte sig på ögonlocken trots att klockan inte var mer än 8 på kvällen. Det är klart att har man varit upp sen kl. 03 på natten så är Jon Blund välkommen.

Som vanligt har vi få planer för framtiden, och så är det även nu, så vi får väl se vad vi hittar på och hur länge vi blir här. En sak är i alla fal säker. Nu när vi har tillgång på både el och vatten så kommer Kaptenskan, idag att köra tvättmaskin för fulla muggar. Det finns mycket svett och salt i våra kläder, som behöver tvättas bort.

En liten söt historia. När vi låg för ankare i St. Bart, och Kapten hade lite att göra så beslöt han sig för att sätta på sig snorkel och cyklop, och utrusta sig med en stålspakel, för att sedan hoppa ner i havet och skrapa bort sådant som börjat växa på skrovet. När han efter en tid hade skrapat, så tittade han ner mot botten. Då får han se en liten haj som simmar där ner. Han ser väldigt nyficken ut och undrar säkert på vad som händer. Hajen är inte stor, kanske 1,5 meter och han ser snäll ut, så kapten han fortsätter hatt skrapa ren båten, medan hajen ser till att Kapten inte fuskar och att det blir riktigt gjort.

Antigua

2015-01-18

Fotfarande kvar på Antigua.

Igår fick vi möjligheten att följa med på en gajdad tur, runt ön. Det var intressant, och vi hade en chaufför som var mycket duktig på att gajda. Han berättade hela tiden och han hade stora kunskaper om sin ö. Ja som Alice sa efteråt. Han hade kunskap om varenda kvadrateter på ön. Vad vi fick se var en vacker ö, som inte är så kupperat som andra öar. Tidigare levde man till stor del på sockerproduktion, men nu har den upphört. Det man lever på idag är till största delen på turismen, och då framför allt båtturister och kryssningsturister. Problemet är bara att säsongen är så kort Från slutet av nov. till mitten april. Under denna tid måste man försöka försörja sig så mycket att man klara sig resten av året. Trots detta så såg vi ingen misär eller slum när vi åkte runt ön. De hus som vi såg var små egna hem som man oftast bygger med egna händer och bygger i den takt man har råd till. Husen är dekorativa och väl skötta, och ofta med små vackra trädgårdar utanför husen. Man lever också på små odlingar, där man odlar frukter, så som bananer, ananas, mango, kokosnätter, mm Utkomsten från dessa odlingar användes för inhemskt bruk. Vi fick en fin förmiddag där vi fick se mycket och höra många intressanta saker om den vackra ön, Antigua.

Här där vi ligger nu i marinan så finns det en mycket påkostad och imponerande byggnad. Byggnaden har till för en 5-6 år sedan varit ett Casino. Nu står det öde och tomt. Casinot ägdes och drevs tidigare, som des sägs, av en Amerikansk maffiaboss. Han försöker nu sälja det, men med dåligt resultat. Alice och jag funderar på om vi skall lägga ett bud på huset. Så kan vi sitta där på gamla dar och spela jatzy

Idag planerar vi att lämna Jolly Harbour, och segla ut till någon fin vik där vi kan ligga för oss själva och bada och ha det skönt. Sedan fotsätter vi utmed ön, ner mot Falmouth och English Harbour.

Här kanske vi sitter och spelar jatzy på äldre dar

Deep Bay

2015-01-20

Sist vi skrev sa vi att vi skulle leta på någon vik där vi kunde ligga och ha det skönt. Vad hittade vi? Jo en helt underbar vik (Deep Bay). Här ligger vi i en väl skyddad vik med en lång fin sandstrand. Vi hade tänkt att här skulle vi ligga endast en dag, men nu ligger vi här för tredjedagen. Här är lagom rofyllt. På kvällarna kommer det in ett tiotal andra seglare för att ankra upp under natten, men på dagarna är vi nästan för oss själva. Här kan vi i lugn och ro vandra på den långa fina stranden, med sand mellan tårna, och fötterna som svalkas i vågorna som slår mot stranden. Ja på dagarna när det inte är några andra båtar här och vi badar från båten, använder vi de vita badkläderna. Det är bekvämt när man är lat, och sen behöver man inte hänga dem på tork, för de torkar ändå.

Det som är problemet nu är att frukostbrödet börjar snart ta slut. Så inom en snar framtid måste vi på något vis försöka komma till något ställe där vi kan handla

Har vandrar vi med sand mellan tårna

Sady Island

2015-01-23

Sist vi skrev vi att det enda bekymret vi hade var att furkostbrödet började ta slut. Så vi beslutar att åka in till huvudstaden St. Johns för att handla. Det är ju inte längre dit än en halvtimmes båtfärd. Viken besvikelse. Längst in i viken mitt i stan där vi ankrade var vattnet alldeles brunt och det luktade förfärligt, Det luktade kloak skit och allt möjligt. Jag sätter mig inte i jullen och följer inte med dig in och handlar. Du får åka själv sa kapenskan. Så det blev för kapten att ta jullen och åka in och handla själv. Efter att handla det nödvändigaste, som inte tog mer än en kvart, återvände kapten till Lady Mys. Sen drog vi upp ankaret, som inte såg vacker ut, och åkte där ifrån. Vi återvände till den mysiga viken Deep Bay. Här kändes skönt att få hopp ner i havet och tvätt sig.

Dagen därpå gick ner till Jolly Harbour, för att hos tullmyndigheten klarera ut. Officiellt har vi sedan 24 timmar på oss att lämna landet, men vi tänker nog stanna några dagar till. Vi har nu seglat ner och runt syd spettsen på Antigua, och upp en bit på västsidan. Här har vi funnit en fin plats innan för ett långt korallrev, som skyddar från Atlantvågorna. Här är det ordnat så att det finns fast förankrade bojar som man kan förtöja båt vid. Dessa förtöjningsbojar ligger här för att inte man skall förstöra korallerna när man ankrar. Alla fall här innanför korallrevet ligger vi helt skyddade från Atlantvågorna, Det är bara passadvinden som svalkar så skönt i vinden.

Med största sannolikhet, seglar vi ner mot den Franska ön Guadeloupe i morgon. En sträcka som beräknas ta ca 7-8 timmar, om vindarna är med oss

Lady Mys med fören ut mot Atlanten Väl skyddad innaför korallreven

En liten skitsak

2015-01-25

Vilken härlig segling när vi igår seglade mot Guadeloupe. Äntligen för första gången denna säsong kunde vi segla med slacka skot. Tidigare har vi hela tiden haft vinden rakt emot oss eller från fel vinkel, så att endera har vi varit tvungen att kryss oss fram eller gått för motor. Men nu hade vi halvvind och en lagom styrka i vinden. Vi surfade på i 7-8 knop, och efter 7 timmar var vi framme. På sätt och vis kan vi säga att det var synd att det tog så kort tid när vi hade sådan härlig segling. Men nu, när vi kommit hit, skall vi nog i fortsättning få chans till att få flera fina seglingar, nu när vi slipper kämpa mot passadvinden

En sak som vi inte tidigare berättat, om för den var lite pinsam. Familjelyckan var väl inte så lycklig efter det som inträffade. Men egentligen kan man väl säga att det var en liten skitsak som förorsakade kontroverserna. När vi låg för ankare på ett ställe, så hoppade Björnen i havet med snorkel och cyklop och en stålspackel för att skrapa ren Lady Mys från alger och be växlighet. När han har hållit på ett tag så närmar han sig stället där han vet att utloppet från WC mynnar ut i havet. Det är ju inte så kul att var där och skrapa, men han vet ju att septiktanken är stängd. Precis när han skrapar runt hålet, får han höra att Alice Margaret spolar på toaletten, och rakt ut mot cyklopet kommer en brun stråle. Alice har glömt att stäng utloppskran. Gissa om Björnen kom fort upp ur havet. Vad Björnen sa eller skrek till Alice Margareta, är inte här lämpligt att förtälja. Men det främjade då inte familjelyckan.  

Underbar segling ner mot Guadeloupe

Blommor och fiskar

2015-01-28

Efter den härliga seglingen kom så till Guadeloupe, och närmare bestämt till ett litet fiske by vid namnet Deshaies, (Fråga mig inte bara hur det uttalas). Här i den skyddade vik finns det en liten hamn avsedd för de lokala fiskebåtarna, men till oss gästande seglare hade man lagt ut rejäla förankringsbojar, där vi fick ligga gratis. Byn var liten och småmysig, och vad vi kan förstå lever man på förutom fiske, seglande turister. Vi passade på att besöka den närliggande Botaniska trägården. En stor park där vi kunde beskåda alla sorters tropiska växter. Det var inte bara inhemska växter, utan det fans blommor och träd från alla delar av värden. Det var fantastiskt att se sådan växer som man hemma hos Gundes kan köpa i små krukor, här växte de i stora buskar eller träd. Ja det blev i fin upplevese under en lång förmiddag, och kaptenskan njöt i fulla drag, ja hon njöt nog mer än katen.

Hör i Deshaies, blev vi liggande i tre dagar, innan vi fortsatte ner efter Guadeloupe kusten. Vi gjorde en två timmars segling i byiga vindar och kom fram till Pigeon Island. Här ligger en havs naturpark kallad Cousteau National Park. Här stannade vi för Björn ville göra ett dyk i den omtalade parken. Ja det var en veklig upplevelse att dyka i detta fina klara vattenet bland koraller och alla tusentals olika fiskar. Ja det var små, och det var stora fiskar, de var gula och de var blå, i alla regnbågens färger. Ja det var vekligen en fin naturupplevelse. Ja det var en av det större dyk upplevelse som Björn hade varit med om. Alice hon stannade hemma på den gungade Lady Mys och tittade på sköldpaddorna som simmade runt båten.

Iles des Saintes

2015-01-29

Vi har nu kommit ner till ögruppen Iles des Saintes, som ligger straks söder om Guadeloupe. Det innebär att nu har vi kommit till öar där vi varit tidigare. Året 2011 när vi seglade över Atlanten, och vi kom fram till Västindien, så gjorde vi en segling upp hit Iles des Saintes, innan vi vände och seglade ner till Grenada. Så nu kan vi säga att vi har seglat runt hela VästIndien, och nu är vi inne på kända farvatten. Vad kan man då säga om Iles de Saintes? Inte mycket mer än att det är Fransk turistfälla, så idag tänker vi fortsätta ner till ön Dominica.  

Efter frukosten häromdagen ser kapten att nu har vi påbörjat den sista mjölken i kylskåpet. Men kapten han tänker. Nu skall jag imponera på övriga besättningen, och så beger han sig till förrådet för där vet han att det finns mjölk som han tidigare köpt. Han tar fram en förpackning med 6 liter mjölk. Han sätter in två liter i kylen för att visa att även han kan fixa med matförvaringen. -Han meddelar kapenskan att han satt in mjölk i kylen och säger samtidigt att de andra 4 litrarna kan väl du ta hand om.- Kapenskan tittar på mjölken och sedan på kapten. ”Jamen det här är ju getmjölk säger kaptenskan. ”Hur kan du veta det. Det står ju på franska säger kapten. ”Ser du inte att det är bild på en get på flaskan, får han till svar av kapenskan. ”Jamen Jamen jamen, det var i alla fall en bra förpackning försvar sig kapten med innan 6 liter getmjölk töms ut i havet av kaptenskan. Under resten av dagen får kapten höra, ständiga pikar från kaptenskan om getmjölk.   ”bääää”   ”bäää” ”bäää”

Dominica

2015-01-31

Ja då ligger vi på norra Dominica, närmare bestämt i den stora bukten utanför staden Portsmouth.

Det man kan säga om ön Dominica att den inte är förstörd av en stor turistnäring. Här finns inga stora turistkompeks, och heller invaderas inte ön av en massa kryssning passagerare. Vi gjorde igår en tur runt på ön, tillsammans med ett ungt Norskt par och två Danskar. Turen varade i 11 timmar och vi fick se väldigt mycket. Vi besökte bland annat ett indian reservat, där vi fick se och berättat för oss hur original befolkningen levde för och nu. I reservatet lever idag 2300 personer, men det är bara 11 ST som är äkta indianer, resten är uppblandad med annat blod. Vi besökt också ett par vattenfall där vi kunde svalka oss i det friska vattnet med att bada ibland vattenstrålarna. Vi avlade också en vistet i ett naturreservat, för fåglar, där vi så vilda papegojor och en viss sorts kolibri som skulle var unika för Dominica. En annan imponerande syn som jag tycker, var när vi vandrade i gammal regnskog där det växte gamla träd som var uppemot 3-400 år gamla, och jag uppskattade att de hade i diameter i roten på 3-4 meter. Under hela, den långa, dagen när vi reste runt ön så såg vi inga andra turister än vi själva. Det var länge sedan vi upplevde detta.

Vi kommer att stanna här någon dag till, dels för att vi tycker det är trevligt här. Sedan har det även berättats för oss att i morgon skall det bli en stor karinval i stan med massor med musik och karnevalståg. Det ser vi fram emot att få se

De vore något att ha hemma på timmerplan

Åke Ollars 06.02.2015 08:53

Grattis på Din Dag! Hälsningar Laila & Åke

Maria 23.01.2015 08:20

Den enda som saknas här är Tony så man kan få en kall Carib med lime... Idag är det minus 15 grader här hemma... huvva !

Pia cronholm 12.01.2015 12:00

God fortsättning på det nya året. Håller helt med om st Barth. Fast det var ändå roligt att ha varit där. Kramar till er båda

Bitte Wadhstorp 12.01.2015 10:20

God fortsättning på det nya året! Nu är Gävle täckt i ett ljuvligt tjockt vintertäcke (tur man slipper skotta). Kram från Bitte

Tore 11.01.2015 16:04

hej å hå vad glad o känn hemlängtan när du får se reklamen på Stars du vet inte om du skall skämmas där borta men var tror du vi känner känner här hemma f stars

Christina 07.01.2015 18:07

Här kommer en hälsning från Västerås. Vi har haft en toppen jul och nyår. Men nu får gärna de närmaste månaderna gå snabbt så det kan bli vår och varmt. Kram

| Svar

Senaste kommentarer

23.01 | 21:55

Vilken miljö! Gott för kropp o själ. Fortsätt njuta av er fantastiska tillvaro.
Kram till er båda(trots Corona, men denna smittar inte🤗🤗)

23.01 | 14:54

hej o hå ni har det toppen o livet leker i en sommarmiljö njut o ha det bra o var rädd om er hemma är det vinter vi hörs Tore o Majlis

24.12 | 19:50

God jul och gott nytt år! Vit jul, drygt 10 kallt! Perfekt jul. Alla andra är nu på väg eller är i Sälen. Kristinas familj i Mora. Bada och Ha det bra!

21.12 | 08:44

passa dig så det inte blir en "jävla" fart på Alice, kanske gammeln kommer tillbaks, god jul o nyår på er