Februari2016

Fort Lauderdale

2016-02-01

Dagen efter som vi skrev om sist fortsatte vi upp för New River, som är en av de otaliga kanalerna här i Fort Lauderdale. Första delen av kanalen går genom ett område med otroliga lyxiga villor på båda sidor om kanalen. Här gäller inga strandskydds regler utan husen går ända ner till kanalen med bara en lyxig brygga mellan husen och vattnet. Vid dessa bryggor ligger det ofta någon stor lyxjakt förtöjd. Så nu vet vi hur vi skall ha det ute i Branäs. Alltid skulle väl det reta någon om vi hade råd att göra så.

När vi sedan fortsätter upp på kanalen kommer vi till Fort Lauderdale Downtown. Här får vi en plats utmed kajen, och ansluter Lady Mys till vatten och el. Här planera vi att ligga någon dag. Här ligger vi mitt bland det stora bank och försäkrings kompleksen. Men de ser vi inte så mycket av för dessa byggnader sticker rakt upp i skyn. Däremot har vi den livliga kanal trafiken att titta på. Vilken trafik. Det är allt ifrån små kanoter till stora megayachter som hela tiden passerar utmed Lady Mys. Vår båt är här inte stor, och är väl inte så imponerande, men när de ser att det hänger en Svensk flagga i aktern så skiner båtfarana upp och vinkar. Lika så är det många som går på kajen som kommer fram och undra om vi seglat hela vägen från Europa.

Här i USA är allt så Big. I går började vi dagen med att besöka West Marine. En jätte stor båttillbehörs butik. Här skryter man med att i butiken fins det 85000 olika produkter att välja mellan, eller att katalogen har 1100 sidor. Här var det en stor fröjd för kapten att vandra mellan hyllorna. Sedan ställdes färden mot Sawgrass Mill. Ett av värdens största shopping center. Här fick Alice frossa bland alla butiker. Alla skrev jag. Det är fel ord. Vi var där nästan hela dagen och vi hann väl inte mer än en liten del av shopping centrat.  Om vi säger Kupolen i Borlänge och tar det gånger 10 kanske vi kommer i närhet. Alice såg i alla fall nöjd ut, när hon med ett antal kassar vandrar åter till bilen efter en lång dags handlande. Däremot klagade hon på att hon var trött i benen.

Sedan vi kom hit till Florida som har vi ofta tänkt på, vilken föränderlig värd vi upplever. Vi startade på Jamaica där vi på gatorna såg många fattiga och tiggande människor. Cuba där inget fans att köpa, ja inte ens ägg gick att uppbringa. Sedan nu här i USA med all des rikedom och lyx.

Lady Mys mitt i smeten

Everglades mm

2016-02-06

Vi har nu flytta lite längre upp i kanalen New River till en riktig marina. Här är det lite billigare att ligga, och sedan är det lite lugnare och trevligare. Billigt?? Med den dollarkurs som vi nu har mot den svenska kronan är ingenting längre billigt här i USA. Det var lite skillnad när dollarn i stod i 6-7 kronor. Den smolk i bägaren med att ligga här, är att det går en motorväg nästan rakt ovanför oss. Den går i jämnhöjd med vår masttopp. Så det blir att stoppa in öronproppar i öronen när vi skall sova. Men även detta går bra.

Häromdagen gjorde vi en utflykt till Everglades. Det är ett stort naturreservat, som visar hur stora delar av Florida såg ut innan det exploaterades. Everglades täcker stora delar av inre Florida och är 160 km långt och 100 km brett. Området är ett utbrett våtmarksområde. Hit var vi och fick en gajdad tur i en större aluminiumbåt driven av två stora flygplans motorer. Här fick vi se många olika sorters fåglar. Sen fick vi så klart se ormar och Alligatorer simma omkring i vassruggarna.

I morgon tänker bila upp till Orlando för att besöka de olika temaparkerna. Det lär väl bli Disney World, Universal Studios, med flera. Det är synd bara att man inte längre är i tonåren så att man skulle orka med allt som utbjuds. Men man brukar alltid bli lite yngre när man kommer dit. Så det lär väl bli att vi får leka lite några dagar.

 

Här fick jag inte bada för Alice

Orlando

Två gamla frysande själar på Disney World

2016-02-10

Då har vi varit i Orlando i två dagar och försökt att bevisa för oss skälva att vi fortfarande är unga i våra själar. Men de två temaparkerna Universal Studio, och Disney World, har berättat för oss att vi trots allt är 70+. Det är bara att konstatera att vi inte längre har lika stort adrenalin behov, som vi hade för en sån där 20 år sedan. Tyvärr. Visserligen fick vi se många trevliga och vackra shower, men de häftiga och chockerande attraktionerna är inte längre något för oss. Det är tyvärr bara att konstatera att man kommit upp i åren. Vädret bidrog också till att det kunde ha varit trevligare. Under de här dagarna vi varit här pratar man på TV om rekord låga temperaturer. Det är klart att när temperaturen ligger kring 15 grader så är det inte så kul för våra, värme vana, kroppar att sitta på en utomhus sen och se på någon show. Men vi ångrar inte att varit här i Orlando. Vi har trots allt, upplevt och sett mycket trevligt.

Vad har vi mer sett? Jo vi har sett många feta Amerikanare som rullar fram, och många av dem kan inte ens gå utan de  åker rullstol eller liknade fordon. Det är inte bara gamlingar, utan det är även många yngre personer som behöver hjälp med ta sig fram. Det är klart att, med all den osunda maten man de äter och att de aldrig rör på sig samt att de ständigt dricker osunda söta drickor, så är det klart att muskler och leder aldrig får någon träning. Jag har sagt det tidigare på skämt. Och jag säger det igen. Om ett par generationer så har Amerikanaren inte längre några ben utan de rullar fram på en Seegway eller något liknande, med en fast monterad Coca-Cola hållare på huvudet.

En annan bidragande orsak till att det blir som det blir är bilen. Landet är byggt för bilen, med sina 4-6 filiga vägar och väl utbyggda parkeringsmöjlighet över allt. Trafiken flyter väldigt lugnt och fint och det är mycket sällan några trafik stoppningar. I går tankade bilen med bensin, och betalde 3,75 kronor per liter. Inte helt fel. Det är klart att med alla dessa fina möjligheter så blir det bilen som användes.

Nu bilar vi tillbaka till Fort Lauderdale, och hem till vår kära Lady Mys. En bilfärd på ca 3 timmar på fina vägar och lugn trafik.

 

Hundar och fåtöljer

Alice njuter i sin nya fotölj

2016-02-14

Vad gör vi på dagarna? Ja bland annat så sitter vi och tittar på de otaliga hundägare som rastar sina hundar utmed strand kajen. Amerikanarna måste ha en stor förkärlek till husdjur, för vi har aldrig sett så mycket hundar som rastas av sina ägare. Det är små och det är stora i en förfärlig blandning. Det är inte bara en hund de släpar på, utan ibland 3-4 hundar. Det är ett förfärligt daltande med dessa hundar. Vissa bär dom och vissa skjutsar de omkring i speciella hundvagnar. Ibland samlas det en massa personer med sina hundar och daltar med både sina egna och de andras hundar.

Vad gör vi mer? Det händer titt som tätt att kapten besöker sin älsklingsbutik, West Marin. Enligt Kapten en riktig porrbutik. Här finns det mesta när det gäller båtprylar. Det är väl som man skulle slå ihop både Biltema och Clas Ohlson under samma tak. Igår till exempel hittade vi riktiga och jätte sköna fåtöljer som passa perfekt att placera i vår sittbrunn. Vi köpte först en fåtölj, men efter stora protester av kaptenskan så blev kapten tvungen att åka tillbaka till West Marin och köpa även en åt kaptenskan.

Sånt händer

2016-02-16

Ja nu har det hänt igen

Jag skall här berätta vad vi hade för oss igår. En berättelse som på vissa ställen är ganska äcklig, och ni slipper läsa det om ni inte känner för det.

Det börjar med att jag går och gör mina morgonbehov på toaletten, tidigt på morgonen. När jag är klar och lättat en hel del i vikt, skall jag spola ut skiten i havet. Vad händer? Ja inte det som är tänkt, utan nivån i toastolen bara stiger ju mer jag spolar. När den bruna sörja är uppe vid kanten på stolen, avbryter jag spolandet. Vad göra? Inge kul. Tänker ett tag, och sedan skiter jag i problemet, och går och gör i ordning frukost i stället. När vi äter frukost berättar jag för min kära hustru vad vi har för problem. Frukosten smaker väl inte så där  jätte bra när man vet vad man har att göra. När vi avslutat frukosten är det bara att ta tjuren vid hornen och gå in på wc utrymmet och försöka lösa problemet. Till att börja med, vad gör man med en full WC stol? Jag skruvar isär avloppspumpen, och låter den bruna sörja rinna ut mellan mina fingrar och ut på golvet och ner i duschutrymmets golvbrunn. Låter trevligt? Ja i alla fall tycket inte jag det. Konstaterar efter att ha skruvat isär avloppspumpen att den är ok. Fortsätter leta efter vad felet är, och ger mig på slangarna som går från WC stolen. Det visar sig att en av slangarna är helt tät. Det har bildats ett tjock lager med en massa som ser ut som brunt farinsocker och är hårt som bara den. Tar loss slangen och försöker få den ren, men konstaterar ganska snart att det är lika bra att åka till min favoritbutik, West Marin och köpa en ny slang. När den nya slangen är återmonterad, blir det med stor glädje jag konstaterar att nu fungerar toaletten bättre än vad den gjort på länge. Efter två timmars skitjobb är det nu dags att överlämna en minst sagt skitigt badrum till Alice för stor rengöring. Jag ser hon klär av sig naken och tar fram stora duschslangen och stänger dörren Sen hör jag hur hon jobbar där inne en längre tid. Sedan kommer hon ut från ett skinande rent och gott doftande badrum, nyduschad och även kaptenskan doftar gott.  

Detta är ett klassigt problem som ofta drabbar båtar. Det är ofta som det blir problem med skitiret på båtar där salt vatten blandas med urin. Det förvånar mig att ingen, mig vetande har löst detta. Så det känns nu riktig bra och man känner sig lycklig när skitiriet fungerar.

Av denna berättelse att kan vi återigen se att seglar livet är ett hårt liv. Eller??

Som motsats till detta så kan vi berätta en liten solskenshistoria, som hände här igår.

På bron, som går straks intill där vi ligger, står det en kvinna och ropar ner, att det simmar en katt i vattnet intill vår granns båt. Båtägare lyckas fång katten med händerna, som visar sig vara en liten kattunge, och lyfter upp den på land. Kattungen springer iväg, och det blir stor uppståndelse bland alla kvinnliga hundägare som går på kajen. Kattungen blir rädd, och spring in under ett elskåp och gömmer sig. Där är trångt bland alla inkommande kablar och kattungen fastnar där, när man försöker rädda den. Historien slutar med att Fort Lauderdale Fire Departementet kommer och räddar katten. Kattungen tas sedan hand om av en kvinna på en av grann båtarna. Hon lindar in kattungen i en handduk, smeker den över huvudet och försöker lunga ner kattungen. Katten får sedan bo ombord på båten under resten av dagen och natten.

New River

2016-02-17

Igår åkte vidare upp för floden New River för att fylla Lady Mys tankar med diesel i en marina som ligger längre upp efter floden. En vacker resa där vi såg massor med stora flotta båtar liggande utmed flodkanten. För att inte tala om alla vackra hus vi såg. Husen stora och flotta som är byggda ända intill flodstranden, med plats endast med en pool mellan huset och kajen. Den flesta av husen har ju förstås en egen kaj intill stranden, där flott båt ligger förtöjd.

Här är det inga strandskydds lagar som gäller. Inge fel i det tycker jag. Vackert och trevligt med alla husen som är byggda utmed stranden. Dessutom flyttar ju folk hit när de har möjlighet att bygga på detta sätt.

Vi fick i alla fall en mycket trevlig båtfärd, med en hel dela att titta på.

Visar här nedan några bilder som vi tog under båtfärden med Lady Mys  

NHL

2016-02-26

Vi lever i ett föränderligt liv. Våra planer och tankar med våra seglatser har varit att segla dit där vi kan njuta av värmen med kritvita stränder och svajande palmer. Aldrig kunna vi tro att vi skulle hamna och få se på ishockey. Men det var vad vi gjorde igår kväll. Vi passade på att gå och se en NHL match medan vi var här i Florida. Vi såg Florida Panters spela mot Arizona. Som sagt en liten märklig upplevelse, när vi parkerade bilen och gick den korta biten till arenan så var det varmt och de planterande palmerna svajade vinden. Vilken arena och vilket arrangemang. Det var nästan så själva matchen var en bisak, utan det var allt runtomkring med alla shower, matserveringar, barer och framför allt chips och popcorn som är viktig för den Amerikanska publiken. Ja det var verkligen en upplevelse att ha fått se allt detta. Det vi saknade var hejarklacken. Här fans inte en tillstymmelse till hejarklack. Utan alla satt stilla och åt sina popcorn, de reste sig först när Panters gjorde mål. Hur gick då matchen? Jo Florida Panters van med 3-2. Efter matchen skulle vi bila hem till Lady Mys. Vi gruvade oss lite för den färden Hur skulle det bli när alla 15000 personer skulle ut på vägarna? Hur mycket trafikkaos skulle det bli? Men inga problem. Trafiken flöt på perfekt med inga stopp någon stans. Det är som jag sagt tidigare. Florida är byggt för bilen. Eftre ca 20 min. var vi hemma igen vid vår kära Lady Mys

Nästa vecka blir det att lämna detta civiliserade land, där allt går att köpa, och bege sig åter till vita stränder och klarblått vatten. Det blir Bahamas som blir vårt nästa mål. Bahamas är stort till ytan med ca 700 olika öar och till ytan näst lika stort som hela Sverige. Men det är lite av en ödemark på vissa ställen och det finns få affärer att handla i. Så de närmaste dagarna blir det att bunkra mat så vi slipper svälta medans vi är där.

Vidare skall vi under de närmaste dagarna umgås med våra vänner Owe och Greta från båten MayFlower. De kom hit för någon dag sedan. De stannade lite längre på Cuba än vad vi gjorde. Men nu är de här och det skall bli trevligt att få umgås med dem under några dagar, innan åter våra vägar skiljs

På väg in på ishockey med svajande palmer
BB&T center arena under uppvärmning iför matchen

Otäcka djur

2016-02-29

Snart är tiden förbi för vår vistelse i Florida. Vi börjar nu förbereda oss för Bahamas. Nu inväntar vi att väder och vindar blir gynnsamma för en översegling till Bahamas. Som väderprognosen ser ut nu  kan onsdag denna vecka bli en lämplig dag för att börja seglingen mot Bahamas. Vårt första mål blir en ögrupp som heter Bimini, och som har en liten stad som heter Alice Town. Distansen dit är 50 Nm. Men vi kan inte ställa kursen direkt mot Bimini. Golfströmmen gör att vi måste vinkla kursen 20 grader mot söder, vilket i sin tur gör att distansen blir 60 Nm eller räknat i timmar 9-10.

Tiden är i Florida har vi gillat och vi ångrar inte att vi seglade hit. Nu ser vi fram emot nästa mål, och det skall bli spännande att se vad Bahamas har att bjuda på.

De kommande två dagarna blir det att handla så att vi klarar oss ett antal veckor framöver. Vi börjar nu få lite rutin på detta. Men ändock så är det svårt att hitta på och handla sånt som inte blir förstört i längden

Vad har vi annars gjort de senaste dagarna? Inte mycket. Småpysslat med båten och njutit av livet i största allmänhet. Sen har vi också varit tillsammans med våra seglande  vänner Greta och Owe. Fast igår fick jag upp farten på hjärtat. Efter att vi ätit lunch så gick jag ner i båten, i vanlig ordning för att sova middag. När jag sovit en stund, så vaknar jag av att det är något konstigt ljud på däck. Jag reser mig ur sängen och öppnar förpiksluckan för att se vad det kan vara. När jag får upp huvudet genom luckan så möter mina ögon blicken från en stor leguan som stirrar på mig. Jag tar mig upp på däck för att skrämma iväg det stora odjuret, men han vägrar att flytta på sig. Jag får ta fram båtshaken och försöka peta ner leguanen i vattnet. Men han vägra att hoppa över bord, så det slutar med att jag med våld, knuffar den ner i vattnet. Hur denna leguan kunnat ta sig ombord det begriper jag inte. Den måste ha klättrat på förtöjningsrepen.

Hur det blir med skrivande på hemsidan när vi kommer till Bahamas kan nog vara lite till och från beroende på tillgången på internet. Vi får väl se.

Så här under denna vecka när det är fullt av aktiviteter i Vasaloppspåret, så är mina känslor lite tveeggad. Den ena stunden skulle det vara kul att vara hemma och i nästa stund tycker jag det är jätteskönt att slippa åka Vasaloppet. Efter att i över 30 år haft hatkärlek till detta lopp så blir känslorna splittrade. Men det är nog trotts allt bäst att sitta på en båt i Florida.

Han vill tydligen mönstra på som besättning. Men kapten har annan åstikt

Bahamas mm

2016-03-04

Våra seglings planer i går var att vi skulle ta oss över Great Bahama Bank, och till en ankrings vik på norra änden av Andros Island med namnet Morgans Bluff. En distans på 90 Nm. Det blev för kapten att vakna tidigt och ge sig iväg innan det hade ljusnat, för att försöka hinna fram innan det skulle bli mörkt. Kapten visste att vi måste vara framme och hinna ankra innan klockan skulle bli kvart över sex på kvällen, för sen blir det mörkt. Det blev inte mycket av segling under dagen, för vindarna var mycket svaga, omkring 2-4 m/sek. Så vår käre vän Hjalmar i motorrummet fick jobba på duktigt under hela dagen.

Att färdas över Great Bahama Bank är lite speciellt. Man ser botten hela vägen och djupet varierar mellan 6-3 meter. Till att börja med tycker man det är otäckt när man vet att man inte har mer än en meter vatten under kölen. Följer man sedan de väl utmärkta Way Point på sjökortet så går det bra.

Hur gick det då? Han vi fram i tid? Ja precis när klockan slog sex så rundade vi udden som skiljer viken från det öppna havet, och tio minuter senare så ligger vi väl förankrade i viken. Nu tycker kapten och säger till kaptenskan att nu har han gjort rätt för en Ankars. När den är intagen och vi kopplat av en stund så är det dags att sätta igång på grillen och tillaga de fina köttbitarna som vi haft med oss från Florida.

Alice har inte haft en rolig dag. När vi låg vid Bimini så upptäckte vi att det var fullt med små knott. De här knotten tyckes gilla Alice för hon blev biten över allt på kroppen. De här betten svullnade sedan upp till små bölder, så att hon  såg ut som hon hade böldpest. Ja det blev så illa att hon blev liggande i sängen nästa hela dan. Kapten han klarade sig helt utan bett. Kan det var för att han har så ont blod i kroppen.

2016-03-06

Vi har nu kommit till Exuma Cays. En ökedja som sträcker sig i nord sydlig riktning och är ca 120Nm (220km) lång. På västra sidan har vi Atlanten med sina 1000 meters djup, och på den andra sidan har vi Bahamas banken med max 10 meters djup. Enligt vad man skriver och säger skall Exuma vara helt fantastiskt med sitt klara och fina vatten där man ser botten överallt tydligt och klart. Det skall vara ett underbart för snorkling, och dykning. Öarna är inte stora men de är väldigt många till antal, och ofta med klarvita sandstränder.

Att navigera bland alla dessa öar och grunda sund kan var lite speciellt. Men tack vare dagens teknik med GPS och bra digitala sjökort så är det inte så svårt längre. Men man måste hela tiden vara på sin vakt och använda sina ögon för att se färgskiftningarna i vattnet. Man navigerar ofta med så kallad VPR teknik ( Visual Piloting Rules).

 För att vara på den säkra sidan navigerar vi efter 3 olika elektroniska och pappers sjökort. För den som är intresserad följer här en beskrivning och gradering av de tre olika

1: Navionics, som jag använder i mina plottrar. Bra men inte så uppdaterade och detaljrik när man kommer in på grunt vatten bland öarna.

2: Explorer Chartbook. Papperssjökort. Detaljrikt och bra beskrivningar. Svårt att klara sig utan.

3: Garmin. En app. som jag laddat ner i min läsplatta. Måste vara iPad. Mycket bra. Bygger på samma sjökort som i Explorer Chartbook, och stämmer mycket bra med verkligheten. Dessutom ingår det något som heter ActiveCaptain, som beskriver mycket utförligt om alla ställen och ankringsplatser, och hur man navigerar dit, vad det finns för faciliteter mm. Sen är platserna graderade i en 5 gradig skala.

Jag använder alla tre systemen + VPR och tycker de kompliter varann, mycket bra. Skulle jag välja att bara använda ett system skulle jag välja Garmin. Detta gäller då i dessa farvatten. Hur Gramin är på andra ställen det vet jag inte.

Nog om detta. En sak är säkert att tack vare Alice duktiga inhandling av mat innan vi lämnade USA så har vi varje kväll hittills ätit på den 5 stjärniga korgen ombord. Jätte god mat.

Nu när vi kommit till Exumas får vi väl se i vilken takt vi seglar vidare. Nu skall vi utforska många av de vackra ställena här, och ta det i den takt vi känner lämpligt. Det är bra det där med nät och internet vi saknar. Vi får väl se när vi kan lägga ut dessa rader i rymden. 

Roland o Kerstin 13.03.2016 08:48

Grattis Alice! Info till Björn:Leksand vann första matchen i bäst av tre borta mot Tingsryd igår!
Från Västerås

Roland 29.02.2016 11:20

Leksand o Mora är i kvalspel, men V-ås nådde inte ända fram, fattades 2 poäng.

Tore 26.02.2016 15:34

Det är annan temp när man går på hockey i Leksand men man får stå ut, orättvist Tore o Majlis

MTs 07.02.2016 00:26

Grattis från insjön med+ 3 grader och klisterföre...

mAts 08.02.2016 09:58

Björn du har en son som heter Mats som hAlkade på tangenterna

Alice och Björn 07.02.2016 01:12

Vi är lite nyfiken på vem MTS i Insjön är

Roland o Kerstin 06.02.2016 14:49

Grattis från V-ås! Frossa nu inte i hamburgerlandet efter Cubasvälten! Här är det +gradsvinter o lite snö. Ha det bra.

Kristina Strandlund 06.02.2016 13:44

Grattis Björn på födelsedagen . Nu har ni väl hamnat på rätt ställe för att fira!!
Ha en fin dag.
MVH Kristina i Stråtjära

SveaLinnea 06.02.2016 09:28

Grattis på din dag !!

| Svar

Senaste kommentarer

23.01 | 21:55

Vilken miljö! Gott för kropp o själ. Fortsätt njuta av er fantastiska tillvaro.
Kram till er båda(trots Corona, men denna smittar inte🤗🤗)

23.01 | 14:54

hej o hå ni har det toppen o livet leker i en sommarmiljö njut o ha det bra o var rädd om er hemma är det vinter vi hörs Tore o Majlis

24.12 | 19:50

God jul och gott nytt år! Vit jul, drygt 10 kallt! Perfekt jul. Alla andra är nu på väg eller är i Sälen. Kristinas familj i Mora. Bada och Ha det bra!

21.12 | 08:44

passa dig så det inte blir en "jävla" fart på Alice, kanske gammeln kommer tillbaks, god jul o nyår på er